Nieuwsoverzicht

Actueel nieuws

Gratis gastlessen energie gemeente Sittard-Geleen
dinsdag 13 september 2022

Leren over energiebesparing? Voor basisscholen in de gemeente Sittard-Geleen bieden wij gratis gastlessen en leskisten aan. Neem contact met ons op vo ... Lees verder »

Speuren bij de Ur!
maandag 15 augustus 2022

Gratis waterspeurtocht in Stein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar, een leuk uitje voor het hele gezin! Van 12 augustus t/m 11 september bij brouwerij De ... Lees verder »

NK Tegelwippen en Tegelwippertje vouwen
zondag 12 juni 2022

Kies een tegel uit op een zonnige plek. Pak een schep. Wip de tegel eruit. Plantje of zaadjes erin.  Lees verder »

Consulentgesprek voor maatwerk
maandag 3 januari 2022

Heb je behoefte aan afstemming en overleg? De NME-coördinator van jouw school kan een consulentgesprek aanvragen, om samen met ons een plan te maken. Lees verder »

Keurmerk lesmateriaal voor duurzame ontwikkeling op Wikiwijs gelanceerd.
vrijdag 15 oktober 2021

CNME De Rollen werkte mee aan het ontwikkelen van een keurmerk voor lesmateriaal voor duurzame ontwikkeling. Met dit lesmateriaal kunnen leerlingen va ... Lees verder »

Waterspeurtocht langs de beken in zomervakantie
maandag 9 augustus 2021

Samen met je kinderen struinen langs de beek. We hebben drie routes gemaakt, geschikt voor kinderen van 4 - 11 jaar. Onderweg voeren jullie speelse na ... Lees verder »

Subsidie Jong Leren Eten voor BSO staat open
woensdag 13 januari 2021

KINDEROPVANG: de nieuwe ronde van de subsidieregeling staat open. SCHOLEN: de subsidieregeling po, vo, mbo Ronde 3 (2020-2021) is gesloten. Lees verder »

Aanbod voor Kinderopvang en BSO
woensdag 13 januari 2021

Half februari verschijnt onze allereerste brochure speciaal voor de Kinderopvang en de BSO, met een aanbod voor 4 - 12 -jarigen. Lees verder »

Leuk voor de kerstvakantie: leer over de Geleenbeek
vrijdag 18 december 2020

Klik op de foto voor de digitale les van CNME De Rollen en Waterschap Limburg over 'Meanderen'. Met interessante filmpjes, een onderzoekje en wandelro ... Lees verder »

Wateroverlast voorkomen
zondag 6 december 2020

Digitale les over hevige regenbuiten die wateroverlast kunnen veroorzaken. Hoe voorkom je wateroverlast in jouw tuin en straat? Lees verder »

Moestuincoach voor basisscholen en kinderopvangcentra
dinsdag 24 november 2020

Heb je geen groene vingers maar wil je wel moestuinieren met je klas? Dan biedt de moestuincoach uitkomst. Lees verder »

Nieuwe digitale les: Zuinig met drinkwater
dinsdag 3 november 2020

Laat die kraan niet onnodig lopen! Waarom is moet je zuinig zijn met drinkwater, kan het opraken? Lees verder »

Leuke digitale les: Rioolwater
donderdag 1 oktober 2020

Klik op de foto voor de digitale les over de rioolwater van CNME De Rollen en Waterschap Limburg. Met filmpjes, tips voor een bezoek aan een waterzuiv ... Lees verder »

Les over Duurzame Ontwikkelingsdoelen
vrijdag 25 september 2020

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord tekenden over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen ... Lees verder »

Bevers in Limburg
vrijdag 28 augustus 2020

Klik op de foto voor de digitale les over de bever van CNME De Rollen en Waterschap Limburg, boordevol tips en informatie. Met filmpjes, tips voor een ... Lees verder »

Gratis Struintochten in het Grensmaasgebied
maandag 20 juli 2020

In de zomervakantie organiseren we avontuurlijke struintochten voor kinderen vanaf 8 jaar en hun begeleiders. Samen met een bioloog gaan jullie op pad ... Lees verder »

Nieuwsbrief 13 juli 2020
maandag 13 juli 2020

Veel gratis aanbod vandaag in onze nieuwsbrief. Lees verder »

Vrijwilligers om les te geven over de Global Goals
donderdag 9 juli 2020

Zijn er mensen die het leuk vinden om eens voor de klas te staan om les te geven over de Global Goals? We zoeken vrijwilligers die deze les willen ge ... Lees verder »

Afval scheiden op school
woensdag 8 juli 2020

In schooljaar 2019-2020 onderzochten we, samen met gemeente Sittard-Geleen, de praktijk en mogelijkheden van afval scheiden op school, op 4 Kindantesc ... Lees verder »

Jaarverslag 2019 op de website
woensdag 29 april 2020

Jaarverslag 2019 is klaar. Lees verder »

Activiteiten opgeschort vanwege het corona virus
maandag 16 maart 2020

Nu de scholen gesloten zijn gaan de geplande lessen niet door. De zwerfvuilactie in Sittard-Geleen wordt verplaatst naar 26 juni voor de scholen en 2 ... Lees verder »

Nieuw! Lessenserie over Klimaatverandering en wateroverlast
donderdag 30 januari 2020

De Klimaattafel van Belevenisonderwijs is een groot succes. Het is een aantrekkelijk middel om aan jong en minder jong uit te leggen welke mogelijkhed ... Lees verder »

Nieuwsbrief 10 januari 2020
maandag 13 januari 2020

Lees hier Lees verder »

Gratis moestuinworkshop en halve prijs voor JLE-aanbod
woensdag 8 januari 2020

Dankzij een subsidie van project Jong Leren Eten kunnen we de JLE-activiteiten voor de helft van het geld of zelfs gratis aanbieden! Lees verder »

Zadenpakketten voor 2020
dinsdag 7 januari 2020

Aanvragen voor 25 januari 2020 Voor het derde jaar kunnen we scholen en bso's pakketten aanbieden met zaden voor de schoolmoestuin.  Lees verder »

Doneren aan CNME als goed doel
zondag 22 december 2019

Doneren aan CNME De Rollen? Dat kan! Lees verder »

Declaratie regeling voor basisscholen Beek
vrijdag 20 december 2019

Per school is per kalenderjaar € 1500 beschikbaar, te besteden bij CNME De Rollen voor natuur- en milieueducatie. Lees verder »

Nieuwe leskist over vogels
dinsdag 10 september 2019

Onze nieuwste leskist staat klaar voor gebruik! Lees verder »

Vandaag, 3 september, verscheen onze nieuwsbrief
dinsdag 3 september 2019

En hier kun je hem lezen: Lees verder »

2 september opent de subsidieregeling Jong Leren Eten
zaterdag 31 augustus 2019

Lekker naar buiten! met subsidie Jong Leren Eten De subsidie geldt voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het geb ... Lees verder »

Waterlessen langs Limburgse beken
vrijdag 30 augustus 2019

Op de mooiste plekjes in de omgeving kunnen schoolklassen aan de slag met onderzoek naar water en alle aspecten die daarmee samenhangen. Schoolklassen ... Lees verder »

Vacature: vrijwilliger voor het ontwikkelen van educatieve leermiddelen
donderdag 16 mei 2019

Voor het ontwikkelen en updaten van ons educatieve lesmateriaal zoeken we een vrijwilliger die kennis heeft van didactiek, natuur en duurzaamheid. Lees verder »

Vacature Medewerker natuur- en duurzaamheidseducatie
vrijdag 15 maart 2019

Heb jij zin om met jouw kennis inwoners in onze regio, vooral schoolkinderen, kennis en belevingen te bieden op het terrein van natuur en duurzaamheid ... Lees verder »

Boomfeestdag in Stein
vrijdag 15 maart 2019

Ondanks de weersvoorspellingen (code oranje) verliep de Boomfeestdag in Stein succesvol. Lees verder »

Boomfeestdag gemeente Stein
woensdag 13 maart 2019

Leerlingen van groep 7 planten bomen in het kader van de landelijke Boomfeestdag 2019 op woensdagochtend 13 maart. CNME De Rollen, Gemeente Stein en ... Lees verder »

Boomwerkdag Sittard-Geleen
dinsdag 19 februari 2019

Op 19 februari werken kinderen van groep 8 of 7/8 in het bos voor onderhoud aan bomen en struiken. Medewerkers en vrijwilligers van CNME De Rollen, ... Lees verder »

Vragenmachientje te leen voor O en O
zaterdag 24 november 2018

Een van de belangrijkste vaardigheden bij Onderzoekend Leren is wel het stellen van een goede onderzoeksvraag. Deze vraag moet aan 6 criteria voldoen. ... Lees verder »

Aan de slag met energie? Doe mee met Energieslag!
donderdag 22 november 2018

De winter staat voor de deur. Tijd is om te gaan voorbereiden op het stookseizoen. Dat kan met Energieslag, een game voor leerlingen van groep 7 en 8. ... Lees verder »

Webinar Wetenschap & Techniek voor schoolleiders
donderdag 8 november 2018

Jonge kinderen zijn fantastische onderzoekers. Hoe speel je daar met het onderwijs op jouw school zo goed mogelijk op in? Hoe ontsteek je het vuur in ... Lees verder »

Gratis zadenpakket voor basisscholen
donderdag 8 november 2018

Na de succesvolle verspreiding van de pakketten vol groentezaden aan basisscholen en bso's afgelopen voorjaar, krijgt dit in 2020 een vervolg. Zo werk ... Lees verder »

Buurtboerderij, nu ook in onze regio
donderdag 6 september 2018

Samen online kopen rechtstreeks bij boeren uit de buurt. Lees verder »

Begeleide activiteiten van CNME De Rollen
maandag 20 augustus 2018

Alle gastlessen, binnen en buiten uitgevoerd, voor schooljaar 2018-2019 in een overzicht. Aanmelden kan vanaf nu. Lees verder »

Stageplaatsen beschikbaar bij CNME
vrijdag 20 juli 2018

Voor komend schooljaar heeft CNME De Rollen stageplaatsen beschikbaar voor HBO-ers van studierichtingen Onderwijs, Gedrag en Maatschappij, Aarde/Milie ... Lees verder »

NIEUW !!! Maatwerk en advies: consulentgesprek
woensdag 20 juni 2018

De natuurcoördinator van jouw school kan eenmaal per jaar een consulentgesprek aanvragen, om samen met de consulent een planning te maken voor het nie ... Lees verder »

Vandaag wordt onze nieuwe brochure bezorgd!
woensdag 13 juni 2018

Hartstikke mooi op tijd valt vandaag onze brochure bij alle basisscholen in de regio op de mat. Daarin een overzicht van ons aanbod voor het nieuwe sc ... Lees verder »

Verslag Boomwerkdag
vrijdag 23 februari 2018

Op 20 en 21 februari hebben bijna 200 enthousiaste kinderen van groep 8 en een VMBO-school uit Sittard-Geleen gewerkt in het jonge Absbroekbos. Na ee ... Lees verder »

Gratis lespakketten, geschikt voor O&O
woensdag 24 januari 2018

We willen je informeren over drie leuke, gratis lespakketten, die wij selecteerden uit het enorme aanbod. Gratis groentezaden, lesprogramma over plant ... Lees verder »

Vacature leerkracht O&O
maandag 18 december 2017

CNME De Rollen zoekt per direct een docent Onderzoekend en Ontwerpend Leren voor lessen aan basisscholen en voor leerkracht begeleiding.  Lees verder »

Begeleide activeiten schooljaar 2017-2018
donderdag 14 september 2017

Alle activiteiten begeleid door een medewerker van CNME overzichtelijk bij elkaar. Lees verder »

Wateroverlast, iedereen waterbeheerder
dinsdag 29 augustus 2017

Het besef dat iedereen waterbeheerder is, kunnen we binnenkort uitdragen en illustreren met een educatieve watertafel. Op 20 september wordt hij onder ... Lees verder »

Verslag bijeenkomst Water en klimaatadaptatie
vrijdag 16 juni 2017

Samen met bewoners Sittard-Geleen meer klimaatbestendig maken. Ook in uw gemeente samen aan de slag? Lees verder »

Vacature leerkracht O&O
zaterdag 29 april 2017

CNME De Rollen heeft een vacature voor een docent Onderzoekend en Ontwerpend Leren Lees verder »

Wij zoeken een vrijwilliger voor PR en Communicatie
vrijdag 21 april 2017

Ben jij handig in het ontwerpen op de pc? Beschik je over bijvoorbeeld Adobe In Design of Illustrator of kun je ermee overweg? Lees verder »

CNME nu officieel begeleider van Eco-Schools
dinsdag 11 april 2017

Als coördinator van CNME De Rollen heeft Jacqueline de training gevolgd van Eco-Schools. Daarmee is CNME De Rollen nu officieel accountmanager van Eco ... Lees verder »

CNME De Rollen breidt haar werkterrein uit naar Echt-Susteren
donderdag 9 februari 2017

In opdracht van Waterschap Limburg biedt CNME De Rollen waterveldwerklessen aan langs de Geleenbeek in Nieuwstadt voor de scholen uit Echt-Susteren. Lees verder »

Scholen in Sittard-Geleen gezocht voor project Het Groene Net i.s.m. STEM II
vrijdag 6 januari 2017

Kindante is op zoek naar 12 tot 15 scholen (groepen 6) in de gemeente Sittard-Geleen die de onderzoekende houding van kinderen willen stimuleren en he ... Lees verder »

Cradle to cradle kinderboek kadotip
donderdag 24 november 2016

De tip luidt: geef dit boek kado, maar lees het eerst zelf alvorens het in te pakken. Het is heel verhelderend en draagt absoluut bij tot bewustwordin ... Lees verder »

Testklas gezocht voor nieuwe leskist
donderdag 24 november 2016

Welke groep 1, 2 of 3 wil in januari/februari onze nieuwe ontdekdoos Zintuigen grondig testen voordat deze wordt opgenomen in ons uitleenbestand? We z ... Lees verder »

Nieuw: onze nieuwsbrief
vrijdag 11 november 2016

 Lees verder »

Buitenlessen rond de school
donderdag 22 september 2016

Tot en met 11 - 11 kun je met je klas een buitenles volgen in de schoolomgeving. Een medewerker van het CNME verzorgt deze les. Vertrekpunt is je eige ... Lees verder »

Vacature vrijwilliger Evenementen Organisator
maandag 2 mei 2016

Organisatietalent, met creatieve geest en groot vermogen tot samenwerken  Lees verder »

Gratis STEM-les
vrijdag 22 april 2016

Specifiek STEM-aanbod CNME  Lees verder »

Braakballen pluizen
donderdag 24 maart 2016

De vrijwilligers van NL Doet hebben voor extra stopcontacten gezorgd. Dit geeft ons de mogelijkheid om meerdere microscopen tegelijk te gebruiken. Dat ... Lees verder »

Jaarprogramma IVN
donderdag 17 december 2015

Hieronder kunt u het jaarprogramma van IVN Swentibold/Born en IVN Sittard-Geleen voor 2016 downloaden. Er staan weer mooie lezingen en activiteiten op ... Lees verder »

Jaarverslag 2014
dinsdag 24 maart 2015

"Met trots bied ik u dit jaarverslag aan, de eerste onder de nieuwe naam "CNME De Rollen", aldus de voorzitter van stichting CNME, dhr. Eduard Habets. Lees verder »

Waterontdektochten De Roode Beek en De Rollen
dinsdag 24 maart 2015

Kennis maken met de dieren en planten uit de beek, zelf de eigenschappen van water ontdekken en waterkwaliteit onderzoeken en vergelijken met behulp v ... Lees verder »

Vier de Lente in Hof van Onthaasting
woensdag 11 maart 2015

In de Hof van Onthaasting in Sittard in de wijk Hoogveld woont en werkt jong en oud naast elkaar. Wat zou er mooier zijn dan ze samen de lente te lat ... Lees verder »

Ridderpad Kasteel Elsloo
woensdag 20 augustus 2014

Om van Schildknaap of Jonkvrouw tot Ridder te mogen worden "geslaan", daar moet je wel wat voor doen. Lees verder »

Waterontdektocht Stadspark
woensdag 16 juli 2014

Wat is leuker dan met de blote voeten in de modder langs de waterkant om te ontdekken wat er allemaal leeft in het water. Lees verder »

Fête de la nature
dinsdag 27 mei 2014

Naar aanleiding van de expositie van Brandon Ballengée in het Domein te Sittard over vervormingen bij kikkers en andere amfibieën, was het CNME uitgen ... Lees verder »

Verrassende ontdekking
donderdag 22 mei 2014

Leerlingen van groep 3/4 deden de ontdekking van hun leven tijdens de waterspeurtocht in het Stadspark Sittard met de ontdekking van een waterschorpio ... Lees verder »

Duurzame energie
woensdag 21 mei 2014

Op woensdagmiddag konden kinderen met hun ouders en grootouders bij het CNME terecht voor proefjes over Duurzame energie. Lees verder »

afscheid Jet Joris
dinsdag 20 mei 2014

Ruim 14 jaar is Jet Joris werkzaam geweest bij het Centrum voor natuur- en milieueducatie De Rollen. Lees verder »

IVN natuurontbijt
zaterdag 3 mei 2014

Op zaterdagmorgen 3 mei j.l. kon jong en oud in het park Hof van Onthaasting in de wijk Hoogveld Sittard na het IVN "natuurontbijt" meedoen met het B ... Lees verder »

Waterproject Ur
woensdag 23 april 2014

Op woensdag 23 april gingen leerlingen van gymnasium 3 van het Graaf Huyn College aan de slag met een Waterproject rond de Ur. Lees verder »

Waterveldwerk Geleenbeek
donderdag 17 april 2014

Leerlingen van de brugklas van het Graaf Huyn College hebben met 7 groepen gedurende 3 dagen waterveldopdrachten uitgevoerd langs de Geleenbeek vanaf ... Lees verder »

Zwerfafval opgeruimd in Sittard-Geleen
dinsdag 1 april 2014

Voor de 11e achtereenvolgende keer stond Sittard-Geleen in het voorjaar in het teken van het opruimen van zwerfafval, dit maal op vrijdag 28 en zaterd ... Lees verder »

Zwerfafval opgeruimd in Beek
dinsdag 18 maart 2014

Op vrijdag 14 maart vond er een grote opruimactie van zwerfafval in de gemeente Beek plaats. Lees verder »

Boomfeestdag 2014
woensdag 12 maart 2014

Vandaag hebben ruim 200 kinderen op de Kollenberg ca. 4000 boompjes geplant.  Lees verder »

Boomfeestdag Sittard-Geleen: Kiezen voor bomen
donderdag 6 maart 2014

Op woensdag 12 maart vindt de jaarlijkse viering van de Nationale Boomfeestdag plaats. Het thema van dit jaar is “Kiezen voor bomen”. Ca. 270 kindere ... Lees verder »

Zwerfafval? Opgeruimd! Sittard-Geleen weer een stukje schoner.
maandag 3 maart 2014

Op 28 en 29 maart worden de handen weer uit de mouwen gestoken voor de grote opruimactie van zwerfafval in Sittard-Geleen. Dan trekken scholen, scouti ... Lees verder »

Grote opruimactie zwerfafval in Beek
maandag 3 maart 2014

Op vrijdag 14 maart vindt er een grote opruimactie van zwerfafval in de gemeente Beek plaats. Dan gaan ruim 500 leerlingen van 3 basisscholen uit de g ... Lees verder »

Jaarverslag 2013
woensdag 26 februari 2014

"Met trots bied ik u dit jaarverslag aan van het jubilerende CNME Westelijke Mijnstreek", aldus de voorzitter van de stichting CNME, dhr. Eduard Habet ... Lees verder »

Heel veel belangstelling voor De Rollenbol
zondag 19 januari 2014

Zaterdag 18 en zondag 19 januari waren er open dagen van het onlangs opgeleverde gebouw van Dierenbeschermingscentrum Limburg. Lees verder »

Nieuwsbrief Tussen Maas en Roode Beek jan. 2014
vrijdag 3 januari 2014

De nieuwste editie van de Nieuwsbrief Tussen Maas en Roode Beek van het CNME De Rollen (voorheen Centrum voor natuur- en milieueducatie Westelijke Mij ... Lees verder »

Van steenfabriek naar een glaspaleis
donderdag 2 januari 2014

Het Centrum voor natuur- en milieueducatie Westelijke Mijnstreek krijgt in het nieuwe jaar een nieuwe plek. U vindt ons dan in het nieuwe gebouw van d ... Lees verder »

Jubileumfeest voor vrijwilligers
dinsdag 17 december 2013

Het Centrum NME-WM heeft in haar bestaan heel veel te danken aan de inzet van vrijwilligers. Zonder hun enthousiaste, deskundige en onbezoldigde inzet ... Lees verder »

Beleidsplan 2013-2016
dinsdag 18 juni 2013

Dit jaar bestaat ons centrum 10 jaar. In deze periode zijn vrijwel alle kinderen in de regio Westelijke Mijnstreek met ons in aanraking gekomen en dat ... Lees verder »

©2024 Stichting De Rollen