Nieuwsdetails

Jubileumsymposium Cradle to Cradle & Educatie

dinsdag 25 juni 2013 door Jet Joris

Informatie & inspiratie; dat waren de cadeaus die het jubilerende CNME-WM schonk met haar symposium op woensdag 19 juni.

Plinthos was, speciaal voor de gelegenheid, helemaal ingericht met lespakketten, banners en andere voorbeelden van het werk van de afgelopen 10 jaar. Ruim 120.000 kinderen zijn ermee in aanraking geweest, "en dat is hoopvol aangezien onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd duurzaamheideducatie krijgen, als volwassenen een positievere houding hebben ten opzichte van natuur en milieu", aldus de gastheer en voorzitter van CNME-WM Eduard Habets.

De basis van duurzaam succes "BMW speelt met het idee om de nieuwe motoren niet meer te verkopen maar te laten leasen",  vertelde de eerste spreker Frans Beckers, directeur van EPEA Nederland. Waarom zouden ze dat doen? Enkel om de grondstoffen waarvan de motor is gemaakt niet uit handen te geven. De grondstoffen 'vliegen erdoorheen' op dit moment en zelfs stoffen die we nu nog in overschot hebben, zoals fosfaat, zijn over 50/60 jaar schaars. Hoe moeten we dan nog onze eigen botten laten groeien, is dan opeens de vraag.

De grondstoffenschaarste zal het energiethema in de schaduw plaatsen", voorspelt Frans. Het is echt de hoogste tijd om het roer om te gooien.De natuur is op zo'n moment een enorme inspiratiebron. Afgestorven planten en dieren zijn voedsel voor nieuw leven. Zo'n mooie levenscirkel biedt cradle to cradle aan fabrikanten. Gelukkig wordt het ook opgepakt. Een sportschoen van Puma is 6 maanden na het laatste gebruik weer volledig terug op aarde en zo zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. "Al zou je het nu alleen maar doen omdat je de crisis niet meer uitgezweet krijgt en innovatie een belangrijke motor is."

Frans Beckers- EPEA Nederland

Nelleke Barning, directeur communicatie van het 111 jaar oude DSM, vertelde hoe duurzaamheid een van de pijlers is van de concernstrategie. "Het olietijdperk duurt maar kort," stelt ze. "Vroeger kwam alles van het land en ging het er ook weer naar terug. Nu zijn we een korte tijd enorme hoeveelheden grondstoffen aan het verbruiken, maar al snel zullen we weer terug zijn bij het oude systeem."

Nelleke Barning - Royal DSM NV

(De volledige presentatie van Nelleke Barning kunt u als PDF-bestand hier downloaden)

Wethouder Ruud Guyt verraste het publiek met een overvloed aan duurzame projecten in Sittard-Geleen. Een ervan is de winnaar van de groene parel: Energieteams in de wijk. Langdurig werklozen maken woningen energiezuiniger. Kosten: 100 euro per woning, opbrengst: 77 euro per woning per jaar. "Alle kennis en ervaring met dit project ligt klaar voor iedereen die erin is geïnteresseerd", zei hij uitnodigend. Samenwerking met externe partijen wordt geïntensiveerd om het Duurzaamheidplan uit te voeren. "Het CNME is een van die partners die de kwaliteit van de educatieve programma's bewaakt."

Ruud Guyt - wethouder Sittard-Geleen

(De volledige presentatie van Ruud Guyt kunt u alsPDF-bestand hier downloaden)

Rinus van den Berg, industrieel designer, docent en schrijver van het kinderboek Cradle to Cradle voor kids (in nauwe samenwerking met CNME-WM) sloot de sprekersreeks af. "Duurzaamheid heeft alles te maken met respect", vertelde hij. Maar ook met controle. Als je een product verkoopt, ben je de controle erover kwijt. Dan moet je maar hopen dat mensen er zuinig mee zijn en het na gebruik weer terugbrengen in het recyclingproces.


Rinus van den Berg - Design consultant

(De volledige presentatie van Rinus van den Berg kunt u als PDF-bestand hier downloaden)

En hiermee was ook de symposiumcirkel rond. We waren weer terug bij BWM die haar motoren eigenlijk niet los wil laten. Maar we waren ook weer terug bij de conclusies van zowel Nelleke Barning als Ruud Guyt, dat de basishouding van mensen ten aanzien van de aarde doorslaggevend is voor duurzaam succes. Duurzaamheideducatie leidt tot meer respect voor natuur en toekomst. People, planet en profit floreren in een duurzame samenleving.

Glenn van der Heijden, bestuurslid van CNME-WM en in het dagelijks leven directeur MKB van ING Maastricht-Sittard, sprak dan ook de hoop uit dat de stichting nog lang het werk in de Westelijke Mijnstreek zal voorzetten.

©2024 Stichting De Rollen