Lesmaterialen » Basisonderwijs

4. Voedsel en grondstoffen

Kaas maken

icon reserverenDit lesmateriaal reserveren »
Organisatie : Stichting de Rollen
Soort : 4. Leskist
Groep : 4, 5, 6, 7, 8
Kerndoel : 40, 41 meer informatie »
Periode : Hele jaar
Locatie : In de klas
Duur : Ongeveer 60 tot 150 minuten (het bereiden van harde kaas kost extra tijd)
Kosten : · Gemeente Sittard-Geleen: € 20,00 (per groep)
· Gemeente Stein: € 20,00 (per groep)
· Gemeente Beek: € 52,50 (per groep)
· Overige gemeenten: € 52,50 (per groep)

Leerdoel

  • De kinderen weten waar melk vandaan komt en welke impact dit heeft op milieu en dierenwelzijn. 
  • De kinderen weten dat melk verwerkt kan worden tot verschillende zuivelproducten en op welke manier, met speciale aandacht voor kaas. 
  • De kinderen weten welke ingrediënten en bewerkingen nodig zijn voor het maken van enkele zuivelproducten (wei, boter, yoghurt, kwark, kaas) en kunnen deze zelf bereiden.
  • De kinderen zijn bekend met plantaardige alternatieven voor zuivel en weten waarom dit beter is voor mens, milieu en dier.
  • De kinderen bereiden en proeven enkele plantaardige alternatieven voor zuivel.

 

Inhoud & werkvorm

Er zijn 2 kisten met o.a. pannen, kookgerei, warmhoudplaat, boeken, koemodellen, koksmutsen en een klapper met handleiding, recepten, knipplaten en versjes. Met behulp van werkbladen ontdekken de kinderen waar melk vandaan komt en welke bereidingen en bewerkingen nodig zijn om enkele zuivelproducten te maken. In de leskist is ook aandacht voor veganistische zuivelalternatieven.
De kinderen bereiden zelf de zuivelproducten (wei, boter, yoghurt, kwark, kaas), proeven en nuttigen deze. 

Organisatie & uitvoering

Ter introductie geeft de leerkracht een korte uitleg over de bouw van een koe en de verschillende soorten zuivelproducten. Daarbij kan gebruikt worden gemaakt van de filmpjes, boeken, knipplaten en versjes.
De werkbladen en materialen die nodig zijn voor het maken van enkele zuivelproducten zitten in de kist, voor de melk dient u zelf te zorgen. Tijdens de bereiding van harde kaas is de wachttijd te vullen met een kringgesprek of het laten proeven en ruiken van (plantaardige) zuivelproducten. Ook kunnen andere recepten voor (veganistische) zuivelproducten gemaakt en geproefd worden, zoals de nach-kaassaus van groenten of de chocoladevla.

Foto's

icon reserverenDit lesmateriaal reserveren »

« Terug naar het overzicht van alle lesmaterialen en activiteiten binnen het thema "4. Voedsel en grondstoffen".

Kaas maken

Overige activiteiten en materialen binnen dit thema:


Kaas maken

©2024 Stichting De Rollen