Organisatie | : | Stichting de Rollen |
Soort | : | 4. Leskist |
Groep | : | 4, 5, 6, 7, 8 |
Kerndoel | : | 40, 41 meer informatie » |
Periode | : | Hele jaar |
Locatie | : | In de klas |
Duur | : | Ongeveer 60 tot 150 minuten (het bereiden van harde kaas kost extra tijd) |
Kosten | : |
· Gemeente Sittard-Geleen: € 20,00 (per groep) · Gemeente Stein: € 20,00 (per groep) · Gemeente Beek: € 52,50 (per groep) · Overige gemeenten: € 52,50 (per groep) |
Er zijn 2 kisten met o.a. pannen, kookgerei, warmhoudplaat, boeken, koemodellen, koksmutsen en een klapper met handleiding, recepten, knipplaten en versjes. Met behulp van werkbladen ontdekken de kinderen waar melk vandaan komt en welke bereidingen en bewerkingen nodig zijn om enkele zuivelproducten te maken. In de leskist is ook aandacht voor veganistische zuivelalternatieven.
De kinderen bereiden zelf de zuivelproducten (wei, boter, yoghurt, kwark, kaas), proeven en nuttigen deze.
Ter introductie geeft de leerkracht een korte uitleg over de bouw van een koe en de verschillende soorten zuivelproducten. Daarbij kan gebruikt worden gemaakt van de filmpjes, boeken, knipplaten en versjes.
De werkbladen en materialen die nodig zijn voor het maken van enkele zuivelproducten zitten in de kist, voor de melk dient u zelf te zorgen. Tijdens de bereiding van harde kaas is de wachttijd te vullen met een kringgesprek of het laten proeven en ruiken van (plantaardige) zuivelproducten. Ook kunnen andere recepten voor (veganistische) zuivelproducten gemaakt en geproefd worden, zoals de nach-kaassaus van groenten of de chocoladevla.
« Terug naar het overzicht van alle lesmaterialen en activiteiten binnen het thema "4. Voedsel en grondstoffen".
Overige activiteiten en materialen binnen dit thema: